Wednesday, February 15, 2012

Bayam Masak Jamur


Bayam masak jamur

Bahan:
  • Bayam jepang/bayam biasa 250 g
  • Jamur kancing, cincang 60 g
  • Telur, kocok lepas 1 butir
  • Bawang bombay, potong korek api 40 g
  • Bawang putih, cincang 3 siung
  • Saus tiram 1 sdm
  • Minyak zaitun/sawit 2 sdm
  • Garam halus 1 sdt
Cara Membuat:
  • Panaskan minyak, tumis bawang putih dan bawang bombay hingga harum.
  • Masukkan kocokan telur, jamur, garam, lada dan saus tiram. Aduk rata.
  • Masukkan bayam jepang, masak sambil diaduk-aduk hingga matang. Angkat.
  • Tuang ke dalam pinggan saji. Hidangkan hangat.
Untuk 3 porsi
Tip: Bayam sangat mudah masak, masukkan sesaat sebelum sayur diangkat.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Archive